Velden zijn niet correct ingevuld

Een boerderij kopen? Stel uzelf deze 3 vragen

Wanneer u besluit een boerderij te kopen, dan heeft u daar natuurlijk goed over nagedacht. Het is geen impulsaankoop en de redenen voor de aankoop zijn dan ook vaak divers. Misschien droomt u al jaren van een carrièreswitch en durft u nu eindelijk de stap te zetten. Of u bent helemaal uitgekeken op uw huidige hectares en toe aan iets nieuws.

Wat uw reden voor aanschaf ook is, onze experts staan voor u klaar. Wilt u extra goed voorbereid zijn? Stel uzelf dan eerst deze drie vragen.

1. Waar bent u naar op zoek?

Als eerste moet u bepalen wáár u nu precies naar op zoek bent. Wilt u het liefst een boerderij met een stuk grond erbij of bent u alleen geïnteresseerd in een lap grond? En moet het al een bestaand bedrijf zijn dat u zo kunt overnemen of bouwt u liever zelf iets op?

2. Welke boerderij heeft uw voorkeur?

Als het antwoord op de eerste vraag ‘een boerderij’ is, dan zijn er natuurlijk vele soorten en maten. Vanuit historisch oogpunt worden deze in de volgende groepen ingedeeld:

  • De Noordelijke groep
  • De Hallehuisgroep
  • De Dwarshuisgroep
  • De Zeeuwse en Vlaamse Schuurgroep

Dus bedenk goed wat voor soort boerderij u het liefst wil aanschaffen. En dan is de volgende tip ook meteen een goede om mee te nemen.

3. Het doel van de boerderij

Want wat wilt u met de boerderij? Maakt u er bijvoorbeeld een woonboerderij of B&B van? Dan moeten er zeker verbouwplannen gemaakt worden. Maar neemt u een kant-en-klare boerderij over, dan staat dat natuurlijk minder hoog op het verlanglijstje. Zo ziet u, het doel van de boerderij zorgt ook meteen voor een duidelijk stappenplan voor alles wat moet gebeuren voor en na de aanschaf.

Alles rondom de aanschaf van de boerderij

Als u de wat-waarom-waar-vragen beantwoordt heeft, dan komt het leukste gedeelte van het proces. Het bezichtigen en de uiteindelijke aankoop van uw nieuwe boerderij. Maar ook daar komt heel wat bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan het taxeren van de boerderij of het opstellen van een bouwkundig rapport om onverwachte kosten te voorkomen.

Wilt u zeker zijn dat u niets over het hoofd ziet? Dan helpen wij van Otten Agrarisch Onroerend Goed u graag. Wij adviseren namelijk al meer dan 50 jaar als agrarisch makelaar. Door onze jarenlange ervaring en goede connecties bieden wij u altijd de juiste ondersteuning. Dus of u nu op zoek bent in Groningen, Drenthe of Friesland – wij zijn er voor u! Naar overzicht
Wij zijn aangesloten bij
NRVT
SCVM
VBO